«

»

Ιαν 12 2022

Εννεαήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τελέσθηκε την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά,  εννέα ημέρες μετά την κοίμησή του.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος προέστη της Θείας Λειτουργίας και του ιερού Μνημοσύνου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο μυστήριο του θανάτου, ότι ο θάνατος είναι ένας μεγάλος ύπνος, και ο καθημερινός ύπνος είναι ένας μικρός θάνατος, είναι ο αδελφός του θανάτου, κατά τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης.

Ύστερα, ανέφερε την διδασκαλία του αγίου Ιουστίνου του νέου (Πόποβιτς), ο οποίος έγραψε ότι «ο άνθρωπος είναι ζευγμένος με τον ζυγό του χρόνου και του χώρου, η συνείδησή του είναι μια μικρή πυγολαμπίδα μέσα στην σκοτεινή νύκτα στην οποία υπάρχει αδιαπέραστος ζόφος, αλλά τελικά με την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού και την ανάστασή Του ήλθε το αιώνιο στον χώρο και στον χρόνο. Έτσι, τώρα με τον Χριστό ο παρών κόσμος είναι πρόλογος για τον άλλο κόσμο και ο χρόνος είναι το προοίμιο για την αιωνιότητα. Οπότε, τα έργα των ανθρώπων του Χριστού είναι “μικρά ρυάκια αθανασίας” που ρέουν μέσα από τους βράχους του χώρου και του χρόνου και τρέχουν στο πέλαγος της αιωνιότητος».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, αναφερόμενος στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Κοσμά, κατέληξε το κήρυγμά του λέγοντας ότι «με αυτήν την πίστη έζησε και τελείωσε την ζωή του ο μακαριστός Ιεράρχης, και όλα τα πνευματικά του παιδιά καλούνται να αποδείξουν στην ζωή τους ότι αυτήν την πνευματική κληρονομιά παρέλαβαν από τον πνευματικό τους πατέρα, και ότι διακατέχονται από το αναστάσιμο εκκλησιαστικό φρόνημα».

Επίσης, Ιερό Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά, τελέσθηκε και στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς. Προσήλθαν και εκεί αρκετά πνευματικά παιδιά του αειμνήστου, επισκεπτόμενοι τον τάφο του, όπου μετά την θεία Λειτουργία τελέσθηκε επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας  της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.immyrtias.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b5%ce%b1%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d/