«

»

Φεβ 28 2019

Αρχιμ Θεόκλητος Ντζάθας

Ο π. Θεόκλητος Ντζάθας, αρχιμανδρίτης, κατά κόσμον Γεώργιος Ντζάθας, γεννήθηκε το 1948 στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας από αγρότες γονείς και έχασε τη ζωή του στις
23 Ιουνίου 2009, σε τροχαίο δυστύχημα στην Εθνικό οδό Αγρινίου-Ιωαννίνων, λίγο πριν τον κόμβο του Παναιτωλίου. Τάφηκε σε χώρο στο ησυχαστικό κέντρο «Άγιος Κυπριανός» στο Παναιτώλιο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Παναιτωλίου, παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμά [Παπαχρήστου] ενώ συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος [Βλάχος] και Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος, καθώς και πλήθος ιερέων, ενώ παρών ήταν και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πατέρας Θεόδωρος Ζήσης.
Στη διάρκειά της δεν εκφωνήθηκαν επικήδειοι λόγοι καθώς αυτή ήταν μία από τις επιθυμίες του, όπως την είχε διατυπώσει στο κείμενο της διαθήκης του.

Πατέρας του ήταν ο Χρήστος Ντζάθας. Παρακολούθησε μαθήματα Δημοτικού στο Παναιτώλιο και Μέσης εκπαιδεύσεως στο Αγρίνιο και κατόπιν χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον τότε μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας Μακαριστό Θεόκλητο. Διατέλεσε Εφημέριος της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, στις Ενορίες του Αγίου Θωμά στη Λυγιά και Παλαιοπαναγιάς.
Ανήλθε σε ανώτερα εκκλησιαστικά αξιώματα και δίδαξε ως καθηγητής στο Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καρδίτσας, στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική σχολή στο Χαλάνδρι, όπου από το 1989 έως το 2006 διετέλεσε διευθυντής, [Σχολάρχης], του Ενιαίου Λυκείου και συνταξιοδοτήθηκε τον Οκτώβριο του 2007.
Στο Παναιτώλιο κατασκεύασε με έξοδα του, σε έκταση που αποτελούσε μέρος της πατρικής του περιουσίας, το ησυχαστήριο του Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης. Από το έτος 2006 μέχρι και την ημέρα του τραγικού του θανάτου, σε τροχαίο στην Ε.Ο. οδό Αγρινίου-Μεσολογγίου, υπηρέτησε τη Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, ως ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μυρτιάς και κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες για την ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου του Μοναστηριού.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.immyrtias.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%bc-%ce%b8%ce%b5%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%b8%ce%b1%cf%82/