«

»

Νοέ 22 2022

Λαμπρός Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Μυρτιάς

Με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή ευσεβών χριστιανών πανηγύρισε την θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου η Ιερά Βυζαντινή Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος.

Το απόγευμα της Κυριακής, 20 Νοεμβρίου 2022 τελέσθηκε η ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού προεξάρχοντος του πανοσιολογιωτάτου αρχιμ. Σιλουανού Ψιλιά Αρχιερατικoύ Επιτρόπου Μακρυνείας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Το πρωί της Δευτέρας, 21ης Νοεμβρίου 2022 χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής που περιγράφει αναλυτικά τα δικαιώματα λατρείας του Ναού του Σολομώντος, δηλαδή την διάρθρωση, τα μέρη του και τη λατρεία του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη.

Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχει μια απόσταση που χωρίζει τον άνθρωπο από τον Θεό. Στο Σινά δεν επετράπει στο λαό να πλησιάσει ούτε το κράσπεδο του όρους. Στο Ναό του Σολομώντος ο λαός έφθανε μέχρι τον περίβολο μακριά από τα άγια και τα άγια των αγίων.

Στην Καινή Διαθήκη αυτή η απόσταση καταργήθηκε. Ο Θεός είναι για όλους προσιτός. Δεν υπάρχει φραγμός και απόσταση μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Οι πιστοί βιώνουν την μυστηριακή κοινωνία με τον Θεό και Πατέρα τους.

Αυτή είναι η θεμελιωδέστερη διαφορά μεταξύ των δύο εποχών. Ο Χριστός κατήργησε την απόσταση και γκρέμισε το τοίχος που είχε υψώσει η αμαρτία. Και η Παναγία πρωτοστάτησε στο μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως. Διαδραμάτισε τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο, αρχιμ. Ιωσήφ, τους πατέρες και τους προσκυνητές για την χαρά της σημερινής πανηγύρεως και ευχήθηκε να ζούμε όλοι, υπό την σκέπη της Παναγίας, έχοντας μέσα στην καρδιά μας τη χαρά και την αγάπη.

Το ιερό αναλόγιο διήκονησε Βυζαντινός Χορός υπο τη διεύθυνση του διακόνου π. Νικολάου Τσεπίση εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου .

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Θέρμου κ. Κώστας Παπαθανασόπουλος, ο Διοικητής της Τροχαίας Αγρινίου, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Αλέξης Αντωνίου και πλήθος πιστών.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής, προσφέρθηκε το καθιερωμένο κέρασμα.

Εκ της Ιεράς Μονής

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.immyrtias.gr/%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b8%ce%b5-3/