«

»

Νοέ 01 2019

Η εορτή των Αγίων στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αιτωλίας

Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου, τη  1η Νοεμβρίου  2019

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ

Εκδηλώσεις Μνήμης Αγίου Ιακώβου του εν Δερβεκίστη

500 έτη από το Μαρτύριο (1519-2019)

 Η εορτή των Αγίων στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αιτωλίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως, τελέσθηκαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως (Δερβεκίστης) Τριχωνίδος η ακολουθία του Όρθρου και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, επί τη μνήμη των αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων Ιακώβου του Γέροντος και των μαθητών αυτού Ιακώβου του διακόνου και Διονυσίου του μοναχού.

Οι τρείς άγιοι ασκήτεψαν στην Ιερά Μονή μέχρι το έτος 1519, όταν συνελήφθησαν από τον Πασά των Τρικάλων και οδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη της Θράκης, όπου μαρτύρησαν. Φέτος συμπληρώνονται πεντακόσια (500) χρόνια από το μαρτύριό τους.

Κατά τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, και συλλειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, ο Ιεροκήρυκας αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μυρτιάς αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος, ο Εφημέριος Αναλήψεως π. Γεώργιος Τσοπανάς καθώς και άλλοι ιερείς των γειτονικών χωριών.

Ο π. Θεόκλητος τόνισε, στο κήρυγμά του, ότι ευφραίνεται και χαίρει σήμερα το μοναστήρι της Δερβέκιστας, η περιοχή του Θέρμου Τριχωνίδος και ολόκληρη η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, καθώς επίσης και η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, τιμώντας την μνήμη των τριών Αγίων που μαρτύρησαν σαν σήμερα πεντακόσια χρόνια πριν.

Χρησιμοποιώντας την φράση «Μετανοίας κήρυξ και διδάσκαλος πεμφθείς» από το απολυτίκιο του Αγίου, τόνισε ότι ο Άγιος Ιάκωβος υπήρξε κατεξοχήν κήρυκας της μετανοίας, λέγοντας ότι χωρίς τη μετάνοια δεν μπορούμε να εισέλθουμε στον παράδεισο. Ο άγιος ξεκίνησε από την Καστορία, πήγε στο Άγιον Όρος, όπου ασκήθηκε και ετοιμάστηκε πνευματικά και κατόπιν εστάλη με θείο όραμα στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, στην Δερβέκιστα, για να κηρύξει την μετάνοια στους ανθρώπους που ζούσαν σκλαβωμένοι στους Τούρκους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τόνισε ότι στην Ιερά Μητρόπολη ζούμε αυτές τις ημέρες ένα μοναδικό γεγονός, την μοναδική επέτειο των 500 ετών από την ημέρα του Μαρτυρίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ευλάβεια που όλοι τρέφουν στους τρεις νεομάρτυρες και προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τις αρετές των αγίων.

«Στις μέρες που ζούμε ως λαός και την εποχή αυτή ως πατρίδα, η μετάνοια που κήρυττε ο Άγιος Ιάκωβος μάς είναι απαραίτητη για τη σωτηρίας μας» τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Επίσης κάλεσε τους πιστούς να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν των Αγίων, οι οποίες ξεκινούν με το Επιστημονικό Συνέδριο και θα κορυφωθούν με την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων τους (Τιμίων Καρών), που φυλάσσονται στην Ι. Μονή Αγίας Αναστασίας Θεσ/νίκης.

Να αναφερθεί ότι σήμερα το απόγευμα, ώρα 18:00’, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου (οδός Χαρ. Τρικούπη), θα αρχίσουν οι εργασίες του τριήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και έχει θέμα: «Άγιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας: Μαρτύριο και Μαρτυρία. Μια ηρωική μορφή που τίμησε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Δερβέκιστας Αιτωλίας».

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.immyrtias.gr/%ce%b7-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%af%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%ac-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%bf%cf%85/